Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A fogzási időszak jellemző tünetei

A fogzási időszak jellemző tünetei

A fogzás minden kisbaba életében jelentkező folyamat, a kérdés csak az, hogy mikor kezdődik. Szülőként amúgy is rengeteg bizonytalansággal szembesülsz – különösen a kisbabád megszületését követő hónapokban – a fogzás is egyike ezeknek.

Az első fogak átlagosan a kisbaba 4 és 6 hónapos kora között kezdenek el kibújni, de előfordulhat, hogy ennél korábbi vagy későbbi időpontban jelentkeznek. A babák szájában 3 éves korukig 5 különféle tejfog jelenik meg: középső metszőfog, oldalsó metszőfog, szemfog, első és második őrlőfog – összesen 20 fogacska. A megjelenésük sorrendje változó, egyszerre akár több fog is előbújhat, a fogzás tünetei pedig több hónapig is fennállhatnak.

Milyen tünetek kísérhetik a fogak előbújását?

  • Nyáladzás

A fogzás következtében intenzív nyáltermelődést tapasztalhatsz kisbabádnál. Aggodalomra semmi ok, a szervezete így tudja nedvesen tartani a megduzzadt és érzékeny fogínyt.

  • Duzzadt fogíny

Amint észreveszed, hogy kisbabád ínye meg van duzzadva, szinte biztos lehetsz benne, hogy a fogak megkezdték a kibújást.

  • Nyűgösség

A tejfogak előbújása során jelentkező fájdalom nyűgössé teszi a babádat. Éjszaka gyakrabban felébredhet, és a nappali alvási rutin is felborulhat ilyenkor.

  • Tárgyak szájba vétele

A fájdalom enyhítésére kisbabád ebben az időszakban mindent megpróbál a szájába venni és megrágni. A játékait, a hajadat, a homokot a játszótéren – bármit, amivel csökkenthető a szenvedés. Az esetleges balesetek (és hajritkítás) elkerülésére megoldást nyújt az Imagine Baby Rágómakija, ami biztonságosan csökkenti a fogzás kellemetlen tüneteit.

  • A fül és az arc piszkálása

Gyakran tapasztalod, hogy kisbabád a füléhez és az arcához nyúl? A fogzás időszakában nem kell megijedni ettől, hiszen ezekkel a mozdulatokkal próbálja enyhíteni az arcába is kisugárzó fájdalmat.

  • Étvágytalanság

Szorosan összecsukott száj, földön landoló étel – nem biztos, hogy egyből a finnyásságra kell gondolni. A fogak növekedésével járó fájdalom miatt csökkenhet az étvágy.