Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Tippek a fogzási fájdalom csökkentéséhez

Tippek a fogzási fájdalom csökkentéséhez

A fogak megjelenése egy rendkívül fájdalmas időszak lehet a kisbabák életében. Míg vannak gyerekek, akiknek alig vagy szinte nincs is fájdalmuk ilyenkor, a többségnek meg kell küzdenie a kellemetlen érzéssel. A fájdalom csökkentéséhez adunk tippeket.

  • Sok-sok ölelés

A testi közelség, ölelés és simogatás a kisbaba számára elengedhetetlen mind az anyuka, mind az apuka részéről, de ebben az érzékeny időszakban még nagyobb szükség van rá. Amikor csak teheted, vedd öledbe a kicsit: helyezkedjetek el egy kényelmes fotelben, miközben ringatod őt. Az ölelés, az egymásra hangolódás segít megpihenni és megnyugodni.

  • Hűsítő ételek

Az íny duzzanatát könnyedén csökkentheted hideg ételekkel. Ha már megkezdted a hozzátáplálást, adj kisbabádnak hideg levest, joghurtot vagy banánpürét. A hűs érzés segít csökkenteni a fájdalmat. Vannak azonban olyan ételek is, amiket ebben az időszakban érdemes elkerülnöd, ilyenek a citrusfélék és a túl sós vagy fűszeres ennivalók.

  • Fogzást könnyítő gélek

A fájdalom csillapításához érdemes beszerezni patikában kapható fogzást segítő gélt. Ezt alapos kézmosás után az ujjaddal is rákenheted kisbabád ínyére, de még higiénikusabb megoldás a Rágómaki használata. Kend a gélt a Rágómaki fején lévő dudorokra, és hagyd, hogy gyermeked vigye fel a fájós területre!

  • Hideg, nedves kendő

Kíméletesen és biztonságosan tudja csökkenteni az íny fájdalmát egy hideg kendő vagy textildarab. Nedvesítsd meg a kendőt, csavard ki belőle a vizet, majd tedd a hűtőbe! Amikor kellően lehűlt, add oda kisbabádnak, hogy rágcsálhassa. Sose hagyd magára a fulladásveszély miatt!

  • Masszázs

Alapos kézmosást követően vedd öledbe kisbabádat, és az ujjaid segítségével óvatosan masszírozd át a fájós ínyt. Használj körkörös mozdulatokat!

  • Hűvös kanál

Tegyél a hűtőbe egy kiskanalat, majd miután kellően hideg lett, óvatosan dörzsöld a kanál hátulját a fájós, duzzadt ínyhez!

  • Tiszta és száraz arc

A fogzás egyik jele a fokozottabb nyáladzás. Fontos, hogy időnként gyengéden töröld át a kisbabád szája körüli területet megelőzve ezzel a kiütéseket és az irritációt, amik még több fájdalmat okozhatnak.

  • Rágómaki

A Rágómakik kiválóan csökkentik a fogzási fájdalmat, érdemes próbát tenni velük. A fejükön lévő dudorok kiválóan masszírozzák a fájdalmas területet és segítenek megnyugtatni a babák ínyét.

  • Orvosi segítség

Ha a fenti módszerek kipróbálása ellenére is úgy érzed, hogy a fájdalmat nem sikerült kellő mértékben csökkenteni, keresd fel a gyermekorvost szakszerű tanácsért és esetleges gyógykezelésért!