Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Hogyan ápold kisbabád fogait?

Hogyan ápold kisbabád fogait?

Amint megjelennek kisbabád első fogacskái, a fogmosás a mindennapi rutin része lesz. A legelső látható jelektől kezdve fontos a fogak megfelelő tisztán tartása. Ehhez adunk most segítséget, hogy a kezdetektől fogva helyesen ápold gyermeked fogait.

Az ujjunkra tekert tiszta kendővel is áttörölhetjük a kisbaba fogait, de szerencsére ennél már korszerűbb és hatékonyabb megoldások is vannak, mint például a szilikonból készült baba fogkefe. Az Imagine Baby Rágómakija tökéletesen alkalmazható, és rávezet a későbbi fogkefe használatra. A Rágómaki fején található dudorok ugyanis nemcsak a fájdalmas íny masszírozását, hanem a fogzássegítő gélek higiénikus használatát is biztosítják.

Idővel, amint a baba már nagyobb lesz, érdemes beszerezni egy kimondottan gyermekek számára készített, kisfejű és puha sörtéjű fogkefét. A fogkefét cseréld 3 havonta, vagy akár még gyakrabban, ha azt látod, hogy a sörték kifelé állnak. A kicsik hajlamosak rágcsálni a fogkefe fejét, ez is indokolhatja a többszöri cserét.

A felnőttek számára elérhető fogkrémek helyett válassz egy kifejezetten gyerekeknek való, fluoridmentes változatot. Nagyon kis mennyiséget tegyél a fogkefére, 3 éves kor felett is csak egy borsónyi méretű adagot.

Kisbabád fogát legegyszerűbben úgy tudod megmosni, hogy a térdedre ülteted háttal neked, a fejét a mellkasodnál pihenteted. Mikor már nagyobb, állj mögé és a fejét enyhén billentsd hátra. Mindig apró, körkörös mozdulatokkal tisztítsd a fogakat.

 

 

Tippek, hogy még könnyebb legyen a fogápolási rutin kialakítása

  • Ha már elég nagy hozzá, hagyd, hogy egyedül fogja a fogkefét!
  • Mutass jó példát szülőként! Mossatok együtt fogat!
  • Mindig legyél vele fogmosás közben! A kicsik még nem annyira ügyesek, könnyen lecsúszhat a torkukon a fogkefe, vagy eleshetnek.
  • Ne aggódd túl! A fogmosás napi szintű rutinjának bevezetése nem mindig megy egyik pillanatról a másikra, ezért fontos, hogy ne görcsölj rá.
  • Vidd el magaddal fogorvoshoz! A szokásos évi ellenőrzésnél nemcsak a te fogaidat, hanem az övét is meg tudják nézni. A későbbiekben hasznos lesz, ha már kicsi korától ismerős közeg számára a fogorvosi rendelő.
  • Az ételekkel és italokkal is óvd a fogakat! Kerüljétek a cukrozott üdítőket, édességeket, hiszen ezek mind károsak a fogakra és fogszuvasodást okozhatnak.